Fout

The webmaster has forbidden your access to this site

Martijn Haas en Gemeente Apeldoorn


Martijn Haas, hier te zien tijdens zijn stage bij Wolff Infra, druk bezig met het handmatig bestraten van een stoep in Apeldoorn. (foto door Charlene Berkhout)

Martijn: “Ouderwets straten mooist” 

 

In een rap tempo worden de tegels neergelegd en vastgeklopt met een rubber hamer. “Alles ouderwets met het handje afrijden, dat is veel mooier werk dan machinaal”, vindt Martijn Haas (26). 

Apeldoorn - De stoep die vandaag af moet telt nog een meter of twintig. “Even verderop gaan  we straks ook nog aan de slag”, wijst Martijn. Het maakt hem niets uit, zolang hij maar lekker buiten bezig is. En ondersteund door de Hollandse hits die uit de stoere bouwradio schallen vliegt de dag voorbij. “We werken altijd met een gezellig muziekje erbij”, vertelt voorman André Smit van Wolff Infra.

Smit is zeer te spreken over het werk van Martijn. En na vierendertig jaar in de stratenmakerij weet hij wel waar hij over praat. “Ik kan zien dat Martijn flink wat ervaring heeft opgedaan bij de gemeente Apeldoorn”, prijst Smit. “Hij ziet uit zichzelf wat er moet gebeuren.” 

Bij het horen van het positieve commentaar van zijn voorman grijnst Martijn van oor tot oor. Het leven lacht hem, na lange tijd, weer toe. Martijn raakte in zijn jeugd verslaafd aan drugs en vanaf toen ging het bergafwaarts. “Ik heb zelf wel geprobeerd af te kicken maar dat was moeilijk”, bekent hij. “Pas sinds ik vorig jaar heb in een kliniek heb gezeten, raak ik geen drugs meer aan.” 

Ook moest Martijn leren praten over zijn gevoelens. Hij kropte bijvoorbeeld zijn emoties om de vroege dood van zijn vader op. Dat resulteerde in woedeaanvallen. Door begeleiding en gesprekken is dat nu onder controle. Martijn: “Ik raad iedereen in dezelfde situatie aan om alle hulp aan te nemen. Want als je hulp accepteert dan valt er zoveel te bereiken.”
Om op eigen benen te leren staan kwam Martijn uiteindelijk terecht bij een woonvorm van Pluryn in Apeldoorn. “Begeleid wonen is nu het beste voor mij”, vertelt hij. “Hier leer ik structuur aan te brengen in mijn leven. En ik krijg hulp om weer aan het werk te komen.” 

Na zijn leerwerktraject via de gemeente Apeldoorn wil Martijn natuurlijk dolgraag in vaste dienst treden bij Wolff Infra. Op die manier komt zijn droom van een zelfstandig leven in een eigen huisje steeds dichterbij. Martijn heeft er in ieder geval het volste vertrouwen in: “Eerst maar onderaan beginnen en dan zie ik wel waar het eindigt.” 

 

 

Zelf aan de bak om iets te bereiken 

 

Toen Martijn bij Pluryn kwam wonen kreeg hij een uitkering via de gemeente Apeldoorn. De gemeente startte een leerwerktraject om samen met hem de mogelijkheden te bekijken. “Dit betrof een bijzonder traject”, laat Alan Wemmenhove adviseur leer- en werksetting bij de gemeente Apeldoorn weten. “Meestal begeleiden we geen mensen die nog niet zelfstandig wonen. Maar Martijn viel vanwege zijn tomeloze inzet en enthousiasme dusdanig op dat we toch met hem aan de slag wilden.” 

Om het vak van straten maken onder de knie te krijgen, werd Martijn gekoppeld aan leermeesters Wijnand en Willem van de gemeente Apeldoorn. Lag er ergens een stoeptegel los dan gingen zij er samen op af. De kunst van het straten maken ging Martijn zo goed af dat hij uiteindelijk op stage mocht bij aannemer Wolff Infra. En dit bevalt zo goed dat Martijn daar hoogstwaarschijnlijk in vaste dienst komt. 

“Een enorme prestatie”, vindt Sjoerd van Dam, die als trajectbegeleider van Pluryn het proces van dichtbij meemaakte. “Martijn is een harde werker die snapt dat hij zelf aan de bak moet om wat te bereiken. En je ziet waar dit toe leidt.”

 

 

 

Hietveld Helden gezocht

 

Trajectbureau Arbeid van Pluryn-locatie Het Hietveld begeleidt bewoners naar arbeidsmatige dagbesteding, stage of (vrijwilligers)werk in de samenleving. Omdat iedere cliënt andere talenten heeft, is het trajectbureau op zoek naar een brede groep Hietveld Helden waar cliënten welkom zijn om de handen uit de mouwen te steken. Meer weten? Neem contact op met het trajectbureau via:trajectarbeidHTV@pluryn.nl

(Bron: Pluryn)

 

 

 

logo arnhemlogo Nijmegenlogo Tiellogo Apeldoornlogo Doetinchemlogo Foodvalleylogo gelderland