Daan en Gemeente Apeldoorn werken sinds dit jaar samen. Een onderdeel van deze samenwerking is Social Return On Investment: Daan investeert terug in de maatschappij. Daan helpt mensen vanuit de uitkering aan het werk en wilden daarnaast voor de kinderen van deze mensen een te gekke dag organiseren!
Op zaterdag 6 oktober heeft Daan, in samenwerking met Stichting Leergeld, 241 kinderen en ouders uitgenodigd die met elkaar de hele dag verzorgd werden bij Kinderparadijs Malkenschoten. De gezinnen kregen bij ontvangst wat informatie over het park, mochten een foto maken in de photobooth en iedereen ontving een picknickmand met een lunchpakket. Toen de kinderen uitgespeeld warem ontvingen ze bij het afscheid nemen een goodiebag met cadeautjes en wat te snoepen. Iedereen ging met een lach op zijn gezicht, een tasje vol cadeautjes en een gevulde buik naar huis. Als kers op de taart, kregen de kinderen allemaal een foto opgestuurd als verassing én herinnering van deze heerlijke dag.
De reacties zijn blij en warm:
“Ik vond vooral de foto’s leuk. Kan ik een keertje met mama op de foto en gek doen”
“Bedankt voor de goede zorgen, we voelen ons heel erg verwend en de kinderen vonden het leuk om wat samen te doen. We zijn blij dat je ons wilde ophalen.”
Uiteraard was deze dag niet mogelijk geweest zonder Stichting Leergeld, Gemeente Apeldoorn en Sociaal Wijkteam Apeldoorn. Ontzettend bedankt voor jullie hulp en inzet. We hopen volgend jaar weer een mooie dag te organiseren met elkaar!
Fout
The webmaster has forbidden your access to this site
Martijn Haas en Gemeente Apeldoorn

Martijn Haas, hier te zien tijdens zijn stage bij Wolff Infra, druk bezig met het handmatig bestraten van een stoep in Apeldoorn. (foto door Charlene Berkhout)
Martijn: “Ouderwets straten mooist”
In een rap tempo worden de tegels neergelegd en vastgeklopt met een rubber hamer. “Alles ouderwets met het handje afrijden, dat is veel mooier werk dan machinaal”, vindt Martijn Haas (26).
Apeldoorn - De stoep die vandaag af moet telt nog een meter of twintig. “Even verderop gaan we straks ook nog aan de slag”, wijst Martijn. Het maakt hem niets uit, zolang hij maar lekker buiten bezig is. En ondersteund door de Hollandse hits die uit de stoere bouwradio schallen vliegt de dag voorbij. “We werken altijd met een gezellig muziekje erbij”, vertelt voorman André Smit van Wolff Infra.
Smit is zeer te spreken over het werk van Martijn. En na vierendertig jaar in de stratenmakerij weet hij wel waar hij over praat. “Ik kan zien dat Martijn flink wat ervaring heeft opgedaan bij de gemeente Apeldoorn”, prijst Smit. “Hij ziet uit zichzelf wat er moet gebeuren.”
Bij het horen van het positieve commentaar van zijn voorman grijnst Martijn van oor tot oor. Het leven lacht hem, na lange tijd, weer toe. Martijn raakte in zijn jeugd verslaafd aan drugs en vanaf toen ging het bergafwaarts. “Ik heb zelf wel geprobeerd af te kicken maar dat was moeilijk”, bekent hij. “Pas sinds ik vorig jaar heb in een kliniek heb gezeten, raak ik geen drugs meer aan.”
Ook moest Martijn leren praten over zijn gevoelens. Hij kropte bijvoorbeeld zijn emoties om de vroege dood van zijn vader op. Dat resulteerde in woedeaanvallen. Door begeleiding en gesprekken is dat nu onder controle. Martijn: “Ik raad iedereen in dezelfde situatie aan om alle hulp aan te nemen. Want als je hulp accepteert dan valt er zoveel te bereiken.”
Om op eigen benen te leren staan kwam Martijn uiteindelijk terecht bij een woonvorm van Pluryn in Apeldoorn. “Begeleid wonen is nu het beste voor mij”, vertelt hij. “Hier leer ik structuur aan te brengen in mijn leven. En ik krijg hulp om weer aan het werk te komen.”
Na zijn leerwerktraject via de gemeente Apeldoorn wil Martijn natuurlijk dolgraag in vaste dienst treden bij Wolff Infra. Op die manier komt zijn droom van een zelfstandig leven in een eigen huisje steeds dichterbij. Martijn heeft er in ieder geval het volste vertrouwen in: “Eerst maar onderaan beginnen en dan zie ik wel waar het eindigt.”
Zelf aan de bak om iets te bereiken
Toen Martijn bij Pluryn kwam wonen kreeg hij een uitkering via de gemeente Apeldoorn. De gemeente startte een leerwerktraject om samen met hem de mogelijkheden te bekijken. “Dit betrof een bijzonder traject”, laat Alan Wemmenhove adviseur leer- en werksetting bij de gemeente Apeldoorn weten. “Meestal begeleiden we geen mensen die nog niet zelfstandig wonen. Maar Martijn viel vanwege zijn tomeloze inzet en enthousiasme dusdanig op dat we toch met hem aan de slag wilden.”
Om het vak van straten maken onder de knie te krijgen, werd Martijn gekoppeld aan leermeesters Wijnand en Willem van de gemeente Apeldoorn. Lag er ergens een stoeptegel los dan gingen zij er samen op af. De kunst van het straten maken ging Martijn zo goed af dat hij uiteindelijk op stage mocht bij aannemer Wolff Infra. En dit bevalt zo goed dat Martijn daar hoogstwaarschijnlijk in vaste dienst komt.
“Een enorme prestatie”, vindt Sjoerd van Dam, die als trajectbegeleider van Pluryn het proces van dichtbij meemaakte. “Martijn is een harde werker die snapt dat hij zelf aan de bak moet om wat te bereiken. En je ziet waar dit toe leidt.”
Hietveld Helden gezocht
Trajectbureau Arbeid van Pluryn-locatie Het Hietveld begeleidt bewoners naar arbeidsmatige dagbesteding, stage of (vrijwilligers)werk in de samenleving. Omdat iedere cliënt andere talenten heeft, is het trajectbureau op zoek naar een brede groep Hietveld Helden waar cliënten welkom zijn om de handen uit de mouwen te steken. Meer weten? Neem contact op met het trajectbureau via:trajectarbeidHTV@pluryn.nl
(Bron: Pluryn)
Ieder zijn eigen verhaal!

Het huidige Huis der Provincie is in september 1954 door koningin Juliana geopend.
Gerrit van Rosmalen
Allround timmerman
Gerrit was samen met Tonnie al meer dan 20 jaar werkzaam bij zijn vorige werkgever tot de crisis helaas een einde maakte aan zijn dienstverband. Door een bedrijfsfaillisement kwam hij samen met Tonnie zonder werk. "Ik heb veel gesolliciteerd, maar mijn leeftijd maakte het moeilijk. Trainingen bij het UWV mochten niet baten. Ik kreeg veel afwijzingen." Totdat hij samen met Tonnie in contact kwam met Kevin McWhorter. "Het ging allemaal heel snel, voor we het wisten stonden we weer samen op de bouw." De passie voor het werken in de bouw is ook in zijn familie gebleven. "Mijn zoon zei op een dag ‘Pa, ik wil timmeren.’ Waarop mijn reactie was: ‘Dan ga je timmeren jongen.’ Hij heeft nu zijn eigen bedrijf en dat gaat heel goed!"
Tonnie Gunsing
Allround timmerman
Toen Tonnie samen met Gerrit aanspraak moest maken op de WW was het wel even schrikken. "Door mijn leeftijd ben je niet snel eerste keus. Ik heb het idee dat dit komt omdat bedrijven denken dat je niet mee kan komen. En als je dan gebeld wordt, door bijvoorbeeld een uitzendbureau, dan is het de volgende dag meteen beginnen. Ik maak graag eerst even kennis" Bij Kevin van Ampliar ging dat anders. "We hebben eerst een gesprek gehad met Kevin McWhorter en John Kemper van gemeente Arnhem. Die hebben onze cv's bij Volker Wessels neergelegd, Johan Koederink van Volker Wessels was enthousiast en na een kennismaking konden we beginnen." In het begin was het weer even wennen, maar Tonnie heeft de indruk dat Volker Wessels vertrouwen in hen heeft. Over Social Return is hij positief, het geeft kansen voor oudere vakmannen. Voor de jongeren die ambitie hebben voor de bouw heeft hij een goede tip: "Blijf jezelf en neem een proactieve houding aan. Kijk vooral hoe de ervaren collega's het doen, zo leer je het meest. Word een vakman!"
Frans Scholten
Allround timmerman
Frans werkte meer dan 19 jaar voor een bouwbedrijf in Dieren als allround timmerman, maar het bedrijf was niet bestand tegen de crisis. Een gedwongen ontslag volgde. Via Ampliar kon hij vorig jaar na zijn vakantie aan de slag bij Volker Wessels. Op de bouw is hij verantwoordelijk voor alle voorkomende beton en timmerwerkzaamheden. Ook bij Frans is de passie voor de bouw overgegaan van vader op zoon. Zijn zoon heeft pas de opleiding voor timmerman afgerond. "Natuurlijk zie je wel om je heen dat jongeren de bouw minder aantrekkelijk vinden. Hier ligt ook een verantwoording bij de bedrijven. Je moet de jongeren goed begeleiden, ze inzicht laten krijgen in het werk, een plan van aanpak maken en ze op die manier motiveren. Het is een mooi vak en je moet er ook sociaal voor zijn, want samen moet je het maken, dat wordt soms nog wel eens vergeten."
Ook als oudere ben je niet uitgeleerd, want tot voor kort was Frans in de avonduren ook nog in de schoolbanken te vinden. Zijn opleiding voor werkvoorbereider/ uitvoerder heeft hij recent positief afgerond.
Kevin McWhorter
Regiomanager Ampliar Uitzendbureau B.V.
Kevin is regiomanager van Ampliar. Ampliar biedt brede dienstverlening aan organisaties die te maken krijgen met een Social Return opdracht. Door het meehelpen met de werving en de selectie en het ondersteunen bij eventuele begeleiding kan een bedrijf zich blijven richten op de werkelijke opdracht en daarbij een zinvolle en verantwoorde invulling geven aan Social Return. Zo ging dat ook bij Volker Wessels. Kevin licht toe: "Doordat Volker Wessels in het verleden te maken heeft gehad met mismatching ging ik met een concrete zoekopdracht om ervaren krachten te vinden, naar John Kemper." Johan van Volker Wessels gaf aan dat financieel alles geregeld moest worden zoals het hoort. Dus CAO Bouwnijverheid en pensioen. Samen met John Kemper van Gemeente Arnhem heeft Kevin de eerste gesprekken gevoerd. "Je merkt wel dat de bouw steeds meer begint aan te trekken, hierdoor komen er ook meer opdrachten met een Social Return verplichting op de markt, vaak van overheidswege. Niet elke aannemer weet hoe daar op de beste wijze invulling aan kan worden gegeven." Volgens Kevin is het belangrijk dat je als bedrijf in verschillende leeftijdscategorieën mensen werkzaam hebt.
"De jongeren wil ik graag meegeven: blijf nieuwsgierig naar het vak, blijf met belangstelling naar leermeesters en collega's kijken. En blijf proberen! Ook al lukt het een eerste keer niet, de tweede keer lukt het wel! Maar omde jongeren dit te leren zijn wel vakmensen nodig."
John Kemper
Accountmanager Gemeente Arnhem
John Kemper was voor eerdere opdrachten al eens in contact gekomen met Ampliar. Samen met Kevin heeft John snel gesprekken georganiseerd; "speeddates" noemen ze dat ook wel eens. Het is een ontspannen manier van werven. John vertelt dat Kevin niet bang is om voor mensen die uitblinken zijn nek uit te steken.
"Social Return is weliswaar een opdracht, maar het is goed om als overheid met een bedrijf mee te denken. In een periode dat het wat rustiger was bij Volker Wessels is één van de medewerkers tijdelijk op een ander project aan de slag gegaan. Het bedrijf dat dit project uitvoerde, had een kleine Social Return verplichting die ze op deze manier hebben kunnen invullen. Organisatie geholpen, Volker Wessels geholpen, medewerker geholpen en gemeente blij."
Pieter-Jan van der Eijk
Projectmanager Provincie Gelderland
Pieter-Jan is projectmanager voor het project Het Gelders Huis en is van begin af aan betrokken bij het gehele traject. Dat Social Return toegepast zou worden in de aanbesteding was al vrij snel duidelijk. "Wel hebben wel gekeken naar de loonsom, in plaats van naar de omzet." vertelt Pieter-Jan. Dit had verder geen positieve of negatieve gevolgen voor de aanbesteding en inmiddels wordt de realisatie van Social Return op een goede manier uitgevoerd.
"Ook voor de exploitatie van het pand zijn we aan het onderzoeken of we hier Social Return in kunnen opnemen. Een stukje van deze dienstverlening blijft bij ons als provincie. Ook hier gaan we kijken hoe en waar we Social Return kunnen toepassen."
Over de ervaringen met ondernemers is Pieter-Jan eigenlijk alleen maar positief. "Je ziet dat iedereen goed mee doet, het wordt gezien als een maatschappelijke opdracht. Daarbij helpt het zeer dat gemeente en UWV beter hun kandidatenbestand in beeld krijgen, waardoor er sneller geschakeld kan worden bij een vacature. Het is net als in de bouw, je kijkt samen naar kansen en wat het meest passend is."
Johan Koenderink
Projectleider Volker Wessels, onderdeel van In Domu Nova
Al 4 maanden voordat de bouw van start ging kreeg Johan te maken met de Social Return opdracht. "We hadden geen goede ervaringen met Social Return," aldus Johan "bij een eerder bouwproject was de afstand van de geplaatste kandidaten dermate groot, dat ze niet volledig inzetbaar waren." Johan ging vervolgens in gesprek met Kevin. "Je wilt dan als organisatie, ook als het om Social Return gaat, wel mensen die er ook voor willen gaan." Kevin bracht Johan in contact met Tonnie, Gerrit en Frans. Deze drie heren wilden graag aan de slag bij Volker Wessels. De kosten voor de heren zijn hetzelfde als voor een timmerman, maar het zijn dan ook volwaardige timmermannen. Social Return heeft in deze situatie positief uitgepakt. "Maar, het was soms wel schuiven, vooral omdat er op de bouw ook regelmatig rustige periodes waren." Ook voor de jongere generatie is Volker Wessels een goede leerschool. "Elk jaar bieden we 6 jongeren een BBL-plek aan. Hier kunnen ze werken en leren. Het is een mooie branche. Het werk wordt steeds minder vies en ik zie dat de mensen lol hebben."
Piet Wanrooij PvdA
Voorzitter Statencommissie Economie, Energie en Milieu
In de bestuursperiode 2011- 2015 vervulde Piet zijn functie als Statenlid met veel plezier en enthousiasme. Als Statenlid met o.a. de portefeuille economie en werkgelegenheid verdiepte hij zich graag in deze onderwerpen en de knelpunten op de arbeidsmarkt.Daardoor kwam hij in aanraking met een artikel over een Amerikaans bedrijf die of dat? Social Return toepaste. Piet bracht dit in bij zijn partij (PvdA) en het duurde niet lang voordat het idee door de leden werd omarmd.
"Als Statenlid is het belangrijk dat je kansen blijft zien" vertelt Piet, "maar hierdoor kunnen de wensen soms groter zijn dan wat uiteindelijk werkbaar is voor de uitvoerende organisatie, zoals de provincie en de ondernemers". Ondernemers waren in eerste instantie niet enthousiast en ook de organisatie zelf moest erg wennen aan het idee. Met een politiek duwtje in de rug is Social Return uiteindelijk voortvarend opgepakt in de organisatie. "Vooral als ontwikkelmodel, we hebben nooit gezegd dat iets moet. Je kijkt hoe het traject vorm krijgt en uiteindelijk is het perfect opgepakt." Het resultaat van Het Gelders Huis is één van de vele uitkomsten van het traject. "En dit is natuurlijk een fantastisch voorbeeld van het Social Return succes. Drie 50 plussers die weer aan de slag zijn en iedereen is er blij mee."
Binnen de altijd veranderende arbeidsmarkt zie je vergrijzing in verschillende branches. Ook dit is een uitdagend thema voor Piet. "Er komt een giga vervangingsvraag! Het is daarom belangrijk dat, vooral jongeren, een goed inzicht hebben in de kansrijke beroepen." En daar heeft iedereen een rol in, onderwijs, overheid, ouders, werkgevers, werkzoekenden en de jongeren.
"Want," geeft Piet aan "uiteindelijk kan niemand gemist worden op de arbeidsmarkt van de toekomst."
Billy heeft nu een vast dienstverband!

Robbert de Metter
Directeur
“In het begin was ik sceptisch, maar het is zó goed uitgepakt. Ik kan het absoluut andere werkgevers aanraden!”
Robbert de Metter, eigenaar van Meerdink Bruggen, kwam bij een bouwproject in aanraking met Social Return: een initiatief vanuit WerkBedrijf om mensen met een uitkering aan de slag te krijgen. Social Return heeft er voor gezorgd dat Billy een kans kreeg in zijn bedrijf.
Samen sterk voor werk
Bij aanbestedingen boven de € 50.000,- werken gemeenten in het Rijk van Nijmegen met Social Return. Dit betekent dat werkgevers voor deze opdracht met de gemeente afspreekt dat zij een aantal mensen met een uitkering of arbeidshandicap een baan geeft. WerkBedrijf helpt werkgevers met Social Return-verplichting bij het vinden van een passende match.
Moeizame start
Bij een opdracht voor een aantal bruggen voor de gemeente Nijmegen kreeg Robbert een Social Return-verplichting en nam hij jongere Billy in dienst. Op het begin was hij sceptisch: “Ik zag het meer als een verplichting. Ik wist niet wat het ons kon brengen, en of we uiteindelijk iemand ermee konden helpen.” Nu denkt hij daar anders over. “Het was een moeizame start, maar wij wilden dit laten slagen. We hebben niet opgegeven, we beten ons vast. Hierdoor hebben we wederzijds vertrouwen opgebouwd met Billy. Billy heeft letterlijk de knop omgezet. Hij heeft een enorme inzet, een enorme drive. We zijn heel blij met hem. Dat is echt super!”
Win-win situatie
Volgens Robbert is Social Return een mooie manier om mensen te resocialiseren in de werkomgeving. Als je eenmaal het vertrouwen opbouwt, kun je samen zo veel bereiken. Billy heeft nu een vast dienstverband bij Meerdink Bruggen. “We hadden de verplichting om hem negen maanden in dienst te nemen, maar hij is nu al voor het derde jaar bij ons in dienst: Het is een win-win-situatie”
Werkloze bewoners renoveren eigen flat
DOETINCHEM, 03 december 2014.
6 bewoners werken mee aan de renovatie van de 4 flats (totaal 132 appartementen) aan de Beethovenlaan in Doeitnchem. De 6 bewoners die meewerken zijn langdurig werklozen die in de bijstand zitten.
De deelname van de bewoners komt voort uit een project van Sité Woondiensten. Daarbij wordt van de hoofdaannemer verwacht dat deze een deel van de loonsom inzet om ervaringsplekken te bieden voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.