Fout

The webmaster has forbidden your access to this site

Wethouder Ligtelijn positief over resultaat social return


“Dat is pas eerlijk en goed zaken doen!”

Ede, 27 januari 2015 – Eind 2013 heeft de gemeenteraad van Ede besloten om social return te verwerken in aanbestedingen boven de 200.000 euro. Op die manier zijn er inmiddels 197 burgers aan (betaald) werk geholpen via social return.


Winst op korte en lange termijn
Wethouder Gerrie Ligtelijn, verantwoordelijk voor het onderwerp social return: “Social return is in onze visie niet meer weg te denken, het levert veel op voor inwoners met afstand tot werk”. Ligtelijn ziet voordelen voor de korte en lange termijn: “Iedere ondernemer krijgt de vraag gesteld of ze wat terug willen doen voor mensen met afstand tot werk. Ondernemers krijgen er een mooie opdracht van de gemeente voor terug. En zo maken we ondernemers mede verantwoordelijk om mee te werken aan werk voor de kwetsbare mensen in de maatschappij.” Bij elke aanbesteding boven de € 200.000, brengt de gemeente Ede sinds april 2013 het onderwerp Social Return aan de orde. Vaak moet de ondernemer een plan van aanpak opstellen waarin hij gemiddeld een 5% van de loonsom beschikbaar stelt voor mensen met een afstand tot werk. In het begin vonden ondernemers dit lastig maar doordat we samen met de ondernemer gaan zoeken naar de mogelijkheden komt er vaak iets moois uit voort. Sinds 2013 zijn 197 mensen met een afstand tot werk weer aan (betaald) werk geholpen.Toen Kelderman Bouw begin 2014 een opdracht via een aanbestedingstraject gegund kreeg, kwam Social Return ook aan de orde. Pascal Arts, directeur van Kelderman Bouw, was in eerste instantie sceptisch toen het gesprek over social return ging. “Vanuit mijn vakgebied moet je opgeleide en capabele mensen hebben. Vaak denk je toch dat mensen met een afstand tot werk niet direct mee kunnen komen in het werk dat moet gebeuren. Samen met de gemeente Ede zijn we erin geslaagd om voor acht mensen een win-win situatie te creëren. We hebben gemerkt dat de gemeente Ede volledig open staat om per project een goede en passende invulling te geven aan deze nieuwe contractvoorwaarde. Het heeft ons weer nieuwe inzichten gegeven om invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen wat bij ons bedrijf hoog in het vaandel staat”.

Social return in 2015
In 2015 zal social return nog steeds worden uitgevraagd op aanbestedingen boven de 200.000 euro. Toch zal rekening gehouden moeten met de inspanningen die sommige bedrijven al doen op het gebied van sociaal ondernemerschap in relatie tot de Participatie wet en de quotemregeling. Want voor het aan werk helpen van mensen blijft menselijk maatwerk noodzakelijk.

Meer informatie over social return? Neem dan contact op via het telefoonnummer 0318-680 906 of anders per mail: daphne.bottenberg@ede.nl.

logo arnhemlogo Nijmegenlogo Tiellogo Apeldoornlogo Doetinchemlogo Foodvalleylogo gelderland